Eskalácia ukrajinskej krízy zvyšuje aj cenu zlata

14.04.2014 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 14. apríla (TASR) - Opätovná eskalácia ukrajinskej krízy spôsobila na začiatku nového týždňa, že investori hľadajú bezpečné prístavy. To je tiež dôvodom zvýšeného dopytu po zlate. Informovala o tom agentúra DPA.

Dnes ráno cena zlata po nebezpečnom vyhrotení ukrajinskej krízy vyskočila na najvyššiu úroveň za tri týždne. V porovnaní s piatkom (11. 4.) sa cena unce (31,1 gramu) zlata zvýšila takmer o 10 USD až na 1329,57 USD (958,46 eura). Od začiatku roka cena zlata vzrástla o viac než 10 %.

Obavy z eskalácie ukrajinskej krízy sú v súčasnosti hlavnou príčinou zdražovania zlata, tvrdia komoditní experti. Situácia na východnej Ukrajine sa nebezpečne vyostruje. Dnes o 8.00 SELČ skončilo ultimátum, ktoré dala ukrajinská vláda proruským separatistom, aby zložili zbrane a opustili obsadené vládne budovy. Podľa doterajších správ to však neurobili. Preto sa očakáva veľká protiteroristická akcia Kyjeva.

Podľa analytikov Commerzbank cenu zlata podporuje aj slabý vývoj na akciových trhoch a vyhliadky na dlhšie obdobie extrémne nízkych úrokových sadzieb v USA.
 

Vyberte región